Milujete zázvor? A nevíte, kam byste ho ještě „propašovali“? Ukážeme vám, jak si ozvláštnit snídani – pomůže vám k tomu lahodný zázvorový džem, který dokáže připravit absolutně kdokoliv. Nemusíte mít tedy nějaké hluboké znalosti ani se shánět po nesehnatelných ingrediencích. S námi máte za pár minut hotovo (připočítat si samozřejmě musíte jen dobu vaření).
Na co se můžete během vaření těšit
Správně vyrobený džem ze zázvoru je opravdu příjemně aromatický a může se pyšnit světlou barvou a harmonickou chutí. Patří k tomu nejlepšímu, co si můžeme na talíři dopřát. Aby byla dosažena tato jakost, musíme pracovat s co nejkvalitnějšími surovinami. Zázvor tak musí mít co nejžlutější barvu a rozhodně nesmí klíčit, být svraštělý nebo dokonce plesnivět.
Jen čtyři ingredience a trocha šikovnosti
Opravdu, jen čtyřikrát sáhnete do spíže a máte absolutně vše, co potřebujete. A co byste si měli vyskládat na kuchyňskou linku?
- 1 kilogram kořene zázvoru
- jeden malý citron
- 500 gramů cukru
- pektin (potřebovat budete jednu polévkovou lžíci)
Vše začíná oloupáním zázvoru
Lze to udělat mnoha způsoby. Ale pokud máte doma zázvor opravdu čerstvý a plný šťávy, bude vám k tomu stačit hrana lžíce, kterou slupku jednoduše oškrábete. Minimalizujete tak odpad – nožem totiž vždy zajedete hlouběji, než je třeba. A škrabka? Ta se zase vzhledem ke členitostí zázvoru nedá příliš použít.
Ale nůž určitě z ruky nedávejte. Bude se vám hodit na odstraňování nevzhledných oček, která by v džemu určitě nedělala dobrotu.
Náš tip: Slupky ze zázvoru nevyhazujte. Pokud jste ho předtím pečlivě očistili a okartáčovali, budou se vám skvěle hodit na přípravu čaje. Stačí zalít horkou vodou a 10 minut počkat.
Vše povaříme a necháme odpočinout
A co dál? Zázvor je třeba pokrájet na malé kousky (ne, opravdu ho nestrouhejte). Z citronu vymačkejte šťávu a nalijte ji do hrnce. Přidejte zázvor a cukr a vařte asi 10 minut. Po této době přidejte pektin a ve vaření pokračujte další půlhodinu. Bude stačit mírný plamen – a pro jistotu se od sporáku příliš nevzdalujte. Možná bude potřeba hmotu čas od času zamíchat.
Zjistěte, zda je marmeláda hotová
Nakonec nechte směs vychladnout. Proveďte test rosolovitosti – kapku džemu přeneseme na talířek a pozorujeme, zda ztuhne. Pokud ano, je vše v pořádku. Pokud ne, vařte marmeládu dalších 5 minut a test opakujte. Podle potřeby tento postup opakujte tak dlouho, dokud není situace vyhovující.
Pak džem ze zázvoru naplňte do sklenic, zavíčkujte, otočte dnem vzhůru a nechte vychladnout. Některé recepty doporučují postavit sklenice ještě na 10 minut do horké vodní lázně, pokud si chcete být konzervací produktu na 10 % jistí. Zázvorový džem podávejte k pečivu. Překvapí vás svou jemně pikantní chutí a báječnou vůní.