Zdobení dortů: Inspirace

Dort je malým uměleckým dílem. Připravujeme ho ke slavnostní příležitosti. Dorty nevyrábíme jen jako dárek na oslavu narozenin, ale i ke svátečním rodinným událostem: svatby, výročí svateb, školní a pracovní úspěchy a podobně. A dorty nebývají jen pro děti. Dort by měl být vždy odrazem našeho vkusu. Jestliže nemáme výtvarné nadání nebo zkušenosti, není nic špatného na tom, když použijeme nějaký vzor nebo předlohu.

Základem zdobení je potah dortu

Asi základní rozhodnutí musíme udělat při volbě, čím chceme dort potáhnout: zda fondánem (někdy se používá termínu „fondant“), marcipánem, natřený a ozdobený krémem, čokoládovou nebo jinou polevou. Od typu potahu se bude odvíjet i charakter zdobení.

  • Fondán je tvárná hmota vyrobená na bázi cukru. Cukrářům se s ním pracuje velmi dobře. Dort potažený fondánem vypadá něžně a čistě – úhledně. Má hladký a sametový povrch. Barvením základní bílé hmoty se dají docílit pěkné barvy. Na chuť je velmi sladký, protože jeho podstatu tvoří cukr.
  • Marcipán je tvořen velkým podílem mandlí a cukru, nikdy není bílý, má nažloutlou barvu. Pro svou výraznou a originální chuť však každému jazýčku nemusí chutnat.
  • Cukráři připravují i tak zvaný falešný marcipán, vyrobený ze sušeného mléka a cukru, který je chuťově velmi oblíbený. Ani ten však nikdy nemůže mít sněhobílou barvu.
  • K dalším možnostem zdobení povrchu dortu patří cukrová nebo čokoládová poleva z bílé nebo tmavé čokolády, která velmi dobře vypadá.
  • Nejjednodušší potah je tvořen z krému.

Barva dortu

Ostré a syté barvy na dortech už (naštěstí) přestaly být „in“ a dorty se znovu navracejí k barvám, které jsou pro potraviny přirozené – a už od pohledu navozují chuť suroviny: smetanová, žloutková, kávová, pistáciová, malinová, borůvková.

Dekorace a ozdoby

Můžeme si vybrat z mnoha různých ozdob:

  • živé květy (stonky by měkly být obaleny tak, aby živý květ nepřišel do styku s těstem)
  • květy z marcipánu
  • cukrové ozdoby
  • ozdoby z karamelu
  • čokoládové ozdoby
  • marcipánové ornamenty
  • zdobení náplní
  • posýpka (kuličky, cukrová rýže a podobně)

Krémy

Základní máslový krém

  • 2,5 dl mléka, 200 g másla, 60 g cukru, 1 pudinkový vanilkový prášek.
    Příprava: Pudink uvaříme podle návodu s mlékem a cukrem. Vychladlou pudinkovou směs důkladně promícháme s rozměklým máslem. Máslový krém můžeme obměňovat přidáním dalších surovin (množství záleží na vlastní chuti): citronové šťávy (citronový krém), malého hrnku silné kávy (kávový krém), rozpuštěné čokolády (čokoládový krém) nebo kakaa (kakaový krém).

Polevy

Citronová poleva

  • 180 g jemného krystalového cukru, 2 citrony.
    Příprava: Utřeme cukr s citronovou šťávou. Aby se dort polevou nepřilepil k pracovní desce, post a víme jej na kruh papíru na pečení a na drátěnou mřížku. Polevu nanášíme na teplý korpus. Část se vsákne do dortu a dodá mu chuť, část polevy necháme ztéct přes mřížku. Polevu můžeme obarvit několika kapkami potravinářské bar vy.

Šlehačková poleva

  • 5 dl smetany ke šlehání, 30 g prosátého moučkového cukru, ve kterém jsme nechali několik dní dva stonky vanilky.
    Příprava: Ze smetany a moučkového cukru vyšleháme pevný sníh, aby tvořil špičky. Vychladlý dort potřeme vrstvou šlehačky a dáme do chladu.
    Recept na pařížskou šlehačku k nalezení ZDE.

Rady a tipy pro pečení a zdobení dortů

  • Vložíme-li do trouby bílý papír a ten se nám za minutu zbarví dozlatova, je trouba vhodná pro pečení piškotového, lineckého a perníkového těsta.
  • Pod listové těsto už plechy nemastíme, ale vypláchneme je studenou vodou.
  • Prášek do pečiva vždy přidáváme prosátý v mouce, aby nevyšuměl.
  • Rozinky v těstě nabudou, když je před přidáním propláchneme nejprve vařící a pak studenou vodou.
  • Při zdobení dortů pokládáme piškotové těsto dnem vzhůru, aby bylo rovné a hladké.
  • Dorty prořízneme tak, že nožem uděláme zářez, do něho vložíme nit a dort rozřízneme stejným způsobem jako knedlíky.
  • Při plnění dortů zvedáme horní vrstvu pomocí papíru, který vložíme pod vrstvu, a prsty opatrně suneme dále a oddělíme. Tímto způsobem také vrstvu přidáváme zpět.
  • Dorty a řezy je vhodné před zdobením potřít slabou vrstvou marmelády, aby krémy a polevy nevsákly do těsta.
  • Bábovky a dorty vyklopíme až po vychladnutí, jinak by se srazily. Když se jakékoliv těsto těžko sundává z plechu, položíme plech na chvíli na mokrou utěrku.
  • Pokud chceme mít cukrovou polevu lesklou, nalijeme do vody za stálého míchání několik kapek octa.

Zanechte odpověď