Dobrý jídelníček je při stravování zásadní věc. Pestrá a zdravá výživa může dokonce urychlit uzdravení při mnoha chorobách. Proto také na základě propagace zdravé výživy, doporučování lékařů a podobně se stále zvyšuje podíl konzumace potravin obsahujících vlákninu, ovoce a zeleniny a naopak klesá spotřeba tmavého masa na úkor zvýšené konzumace ryb, drůbeže a králičího masa.
Sestavujeme jídelníček
Správný jídelníček zaručuje dostatečný přívod stopových prvků a vitaminů, posílení imunitního systému a současně zvyšuje obranyschopnost těla. Zásady správné výživy, zaměřené rovněž na udržení optimální tělesně hmotnosti, můžeme shrnout do několika pravidel.
Pravidla zdravé výživy
- Denně bychom měli zkonzumovat alespoň 400 g ovoce a zeleniny, a to především v syrovém stavu. Ideální je, abychom je jedli při každém jídle.
- Luštěniny by se na našem stole měly objevit, podle doporučení odborníků, nejméně jednou týdně.
- Nemáme ani zapomínat na výběr takových potravin, které obsahují nízké množství tuku, zvláště tuku živočišného. Máslo a sádlo, které používáme při přípravě jídel raději nahrazujeme rostlinným olejem. Při zpracování masa vždy okrájíme viditelný tuk.
- V jídelníčku pak dáváme raději přednost masům bílým – drůbeži, masu králičímu a rybímu.
- Pokud máme problémy s cholesterolem, vyhneme se vnitřnostem, vaječným žloutkům a také kůži drůbeže.
- Velké množství tuku, které běžně konzumujme, je také skryto v uzeninách – většinou je to kolem padesáti procent sádla a loje. Některé dokonce hrdě nesou název dietní a přesto tuk v rozemleté formě obsahují. Snad ani není třeba zdůrazňovat, že si podobné pochoutky dopřejeme jen výjimečně.
- Cukr nám poskytuje pouze prázdné jouly – tedy přebytečnou energii, a nadbytek soli způsobuje často zvýšený krevní tlak.
- Alkoholické nápoje pít jen v rozumné míře, k úhradě denní potřeby tekutin používat minerálky, čaje či nízkoenergetické nápoje.
- A v neposlední řadě – jíst s mírou, ale pravidelně a pestrou stravu.
Co říkají odborníci na výživu
Správně složeným jídelníčkem se může člověk ochránit před dlouhou řadou nemocí, z nich především těch nejvážnějších, například kardiovaskulárních.
Zdravý člověk může v rozumné míře používat občas sádlo i máslo, ovšem ten, u jehož nejbližších příbuzných se vyskytly choroby srdce nebo cév či těmito nemocemi sám trpí, nebo u nějž byly zjištěny rizikové faktory jako například obezita, zvýšená hladina tuku v krvi a podobně, by se měl orientovat výhradně na rostlinné tuky a oleje.
Vláknina je uznávaný preventivní prostředek proti vážným onemocněním trávicího traktu. Z tohoto důvodu bychom měli jíst vše, co vlákninu obsahuje, ovesné vločky, müsli, kornflaky, cerárie, brambory, rýži, zeleninu, ovoce, celozrnné pekařské výrobky i semena rostlin, a samozřejmě luštěniny a sóju.
Co se týče uzených výrobků obecně, doporučují odborníci jejich konzumaci zredukovat na minimum, protože při uzení dochází ke vzniku mnoha látek, které nejsou zdraví prospěšné. Neměli bychom je proto konzumovat denně ve větším množství, ale jíst je jen občas a vybírat si kvalitní výrobky typu drůbeží šunky.