Nevzhledný zdrcnutý krém patří mezi nejčastější problémy, které musí řešit všechny cukrářky a vůbec milovníci sladkých, v domácím prostředí vyrobených dezertů. A co si pohlídat, aby se už nic podobného neopakovalo?
Mnoho lidí si myslí, že krém, který se zdrcne, už nelze nijak zachránit a je třeba ho vyhodit do koše. Ano, drobné hrudky jsou sice nevzhledné, ale pokud víte, jak na to, můžete krém ještě bez potíží použít.
Jak zachránit zdrcnutý krém
První pomocí v případě přípravy krému je vždy zašlehání nového másla. Rozhodně ho tedy nevyhazujte a místo toho si najděte ještě kousek povoleného másla. Možná budete muset přidat i některé další ingredience, aby měl váš krém stále požadovanou vůni a chuť. Za ten výsledek však tato práce rozhodně stojí.
Ne vždy je záchrana možná
Ovšem pokud jste krém zdrcli například kvůli tomu, že jste do něj přidávali příliš teplou čokoládu nebo jinou ingredienci, pak je dost možné, že zachránit nepůjde. V takovém případě vám nezbude nic jiného, než si jednoduše udělat nový.
Krém, který se nezdrcne
Hledáte recept, který by se vám za všech okolností povedl, a který navíc nepřináší problémy v podobě zdrcnutého krému? Pak vyzkoušejte tiramisu. Tento výborný dort má ráda celá řada lidí, někdy se však prodává v cukrárnách dosti draze. Můžete si jej namísto kupování udělat sami.
Potřebné ingredience a postup přípravy
Na tento lahodný zákusek si přichystejte 200 g sýru mascarpone, 180 ml smetany ke šlehání, 95 g krystalového cukru, 35 g polohrubé mouky, 10 g kakaového prášku, 4 vejce, 4 g želatiny v prášku, slunečnicový olej, mléko, citronovou šťávu, instantní kávu, rum a vodu. Jako první si připravíte těsto, na něhož si budete muset vyšlehat do pěny 2 vaječné bílky. Ty pak znovu šleháte se čtvrtinou polévkové lžíce citronové šťávy.
Jakmile máte připravený sníh, smícháte jej se 2 žloutky, polohrubou moukou a 50 g krystalového cukru. Až se vám dosavadní ingredience spojí, přidáte kakaový prášek s 15 ml oleje a stejným množstvím mléka. Když spolu přísady důkladně smícháte a nebudou v něm žádné hrudky, dostanete perfektní těsto na Tiramisu. Teď už stačí jen najít vhodnou formu, vložit do ní pečící papír, těsto rovnoměrně rozprostřít a vložit do trouby.
Zatím si připravíte náplň
Těsto by se mělo péct při 160 °C přibližně po dobu 40 minut, aby bylo pevné a připravené na další práci. Mezitím, než budete moci z trouby těsto vytáhnout, si připravíte krémovou náplň na Tiramisu. Rozklepněte 2 vajíčka a žloutky z nich vložte do mísy, kde je vidličkou či za pomoci robota vyšleháte se 45 g krystalového cukru. Ve 20 ml vody necháte nabobtnat želatinu v prášku, s níž pak žloutky smícháte.
Pak už jen stačí krém dotáhnout k dokonalosti a smíchat ho s mascarpone a vyšlehanou smetanou. Tiramisu pak už jen poskládejte, posypte kakaem, polijte rumem a kávou a nechte vychladit.