Zeleninové hranolky pečené v troubě, to je způsob tepelné úpravy zeleniny, který v české kuchyni nebyl obvyklý, ale rychle zdomácněl. Upéct zeleninu – nakrájenou a atraktivně okořeněnou – na oblíbené hranolky, je osvědčená metoda, jak si nejen pochutnat, ale také naučit pojídat zeleninu v jiném než syrovém stavu. A to se týká především dětí a mládeže, i když nejen jich. Které druhy zeleniny se hodí na pečení a jak zeleninové hranolky v troubě připravit?
Pečení zeleniny v troubě
Péct (v troubě nebo v remosce) můžeme ty druhy zeleniny, které je obvyklé tepelně upravovat. Oproti vaření má pečení zeleniny jisté výhody: Při pečení se odpaří přebytečná voda, zelenina se stane pevnější, opečený povrch je stejnoměrně ochucený, vhled je atraktivnější, vůně lákavější.
Čeština zná pouze slovo „hranolek“
Aby se zelenina stejnoměrně propekla (a nebyla na povrchu spálená a uvnitř syrová), je dobré nakrájet ji na kousky. A aby se kousky zeleniny stejnoměrně upekly i opekly, je hranolek ideální tvar. Tady je místo k malému odbočení od vaření k češtině, ale situace tomu nahrála větou, „hranolek je ideální tvar“.
V posledních letech se jeví, jako kdyby vzniklo nové slovo, a to „hranolka“. Slýcháme, a bohužel i čteme (třeba i na jídelních lístcích veřejných restaurací, ale i ve veřejně publikovaných textech), že je jídlo „podávané s hranolkami,“ rodiče nabádají dětí „sněz i těch posledních pár hranolek…“ nebo dítěti nabízejí „nechceš ochutnat alespoň jednu hranolku?“
Potíž je v tom, že spisovná čeština nezná pojem „hranolka“. Zná pouze slovo „hranolek“, malý hranol. Ostatně, když jdeme do nějakého hobby marketu, také nesháníme tu „hranolku pět krát pět krát pět,“ ale ten „hranolek“. V kuchyni a v jídelně platí pro hranolek mužský rod (vzor hrad) stejně tak jako v dílně. To, že je výraz „s hranolkmi“ veřejně používán, není argument.
Zelenina vhodná k přípravě hranolků
Kterou zeleninu krájíme na hranolky (malé hranoly)?
- Červenou řepu,
- vodnici,
- tuřín,
- mrkev,
- celer (když na něj nejsme alergičtí),
- máslovou dýni,
- dýni hokaido,
- lilek,
- chřest,
- patizon,
- brukev,
- bílou ředkev…
Nehodí se:
- okurky, cukety a jiné vodnaté druhy tykví
- a zelenina listová (nelze ji nakrájet a kadeřavé listy by se připálily).
- Také z květáku a brokolice hranolky nenakrájíme, a krom toho těmto druhům zeleniny i chuťově víc prospěje, když se povaří (ideálně na páře).
Jak na pečení zeleninových hranolků
Nakrájené hranolky shromáždíme v míse a promícháme je s menším množstvím oleje a kořením podle volby: sůl, pepř, provensálské koření. V případě, že bychom zvolili nějakou ochucenou směs koření, která obsahuje sůl (což jsou různé grilovací směsi, koření na pečené brambory a podobně), nebudeme už zeleninu solit. Čerstvé bylinky by se zdály být výhodnější než suché. Většinou se však se však při pečení spálí a zhořknou což se se suchým kořením nestane. Právě tak častokrát zhořkne česnek,když jím chceme zeleninu ochutit.
Okořeněné zeleninové hranolky (může se jednat i o směs zeleniny) rozložíme na plech. Je lepší vyložit plech kuchyňským pergamenem: jednak se k němu hranolky nepřipečou, ale také pak bude méně práce při mytí plechu.
Plech dáme do trouby a nastavíme 200 °Celsia. Předehřívání trouby není nutné, nemělo by to valné technologické opodstatnění. A ušetříme za energii vyplýtvanou na předehřívání „na prázdno“.
Jakmile zelenina trochu změkne, obrátíme ji – buď lopatkou nebo kleštičkami. Když jsou hranolky opečené, vyjmeme plech, ale zeleninu na něj ještě chvíli ponecháme, aby hranolky vsákly zbytek okořeného oleje. Nemusíme mít obavy, hranolky pak nebudou mastné, zato chutnější.
Spolu se zeleninou lze péct i brambory nebo batáty. Brambory není třeba předem loupat a můžeme je nakrájet třeba na osminky – jako když pečeme tak zvané americké brambory. Batáty oloupeme.
Podávání pečené zeleniny
Pečenou zeleninu podáváme jako pestrou přílohu masu nebo k tepelně upravenému sýru. Anebo je pdáváme samotné jako lehčí bezmasí jído. V tom případě se k pečené zelenině hodí nějaká remuláda (pikantní studená omáčka na bázi majonézy) nebo dip z jogurtu či zakysané smetany.