Zelí nemusíte požívat jen kyselé ve vepřu knedlu či ve valašské kyselici. Neméně dobré je i zelí na sladko, které se hodí například k bramborovým knedlíkům plněným uzeným, kachně, huse či vepřovému. Jak na něj?
Ingredience
Půl hlávky syrového zelí
Cibule
Celý kmín
Ocet
Cukr
Sůl
Hladká mouka
Sádlo
Postup
Ze zelí vykrojíme košťál a na struhadle ho nastrouháme nebo nakrouháme nožem. Vsypeme do hrnce, podlijeme vodou, přidáme kmín, osolíme a necháme zhruba hodinu vařit. Občas promícháme. Mezitím si na sádle osmažíme cibulku. Když je zelí dostatečně měkké, zahustíme ho hladkou moukou, ochutíme cukrem a octem. Na konec přidáme osmaženou cibulku.
Sladko-kyselé zelí
Pokud toužíme po sladko-kyselém zelí, jaké se připravuje například v Německu a podává se tradičně k vepřovému, je postup trošku jiný.
Ingredience
Půl hlávky syrového červeného zelí
2 lžíce másla
2 lžíce cukru
50 ml vinného octa
Sůl
Čerstvě mletý černý pepř
Postup
Zelí nakrouháme nožem nebo nastrouháme na struhadle. V hrnci rozpustíme máslo, vsypeme zelí. Zamícháme a smažíme asi pět minut. Posypeme cukrem a promícháme, přidáme také vinný ocet. Přivedeme k varu a vaříme na mírném ohni asi půl hodiny. Pak ochutíme solí a pepřem.