Žemlovka – nejlepší recept

Chcete zužitkovat staré rohlíky, veky nebo toasty a proměnit je v něco báječně křupavého a lahodně vláčného? Pak určitě vyzkoušejte tento recept na nejlepší žemlovku. Díky speciální glazuře na povrchu pečiva nikdy nebude rozblemcaná a mokrá, jak jste zvyklí ze školní jídelny. A její příprava je vskutku blesková.

Žemlovka – nejlepší recept

Glazura pečiva není žádnou převratnou novinkou. Používaly ji už naše (pra) prababičky. Nejde o krok nijak náročný, ale je přeci jen třeba si s receptem trochu pohrát. Nemůžete jen bez ladu a skladu navršit jednotlivé ingredience a doufat, že výsledek každého ohromí. Ale stačí si vyhradit pouhých deset minut a pozdvihnete doposud průměrný recept do závratných výšin. Nevěříte? Vyzkoušejte!

Ingredience:

1 velká bílá bageta (můžete použít i 4 rohlíky nebo asi ¾ balíčku toastového chleba).
125 gramů másla (ne rostlinného tuku)
400 gramů mírně nakyslých jablek
250 ml smetany ke šlehání
250 ml polotučného mléka
6 lžic cukru (nejlépe třtinového)
3 vejce
2 vrchovaté lžíce rozinek
1 lžička mleté skořice
1 lžička citrónové kůry
1 špetka soli

Postup:

Troubu předehřejte na 220°C (elektrickou asi na 240 °C). Vezměte velký plech a vymažte ho změklým máslem. Rozinky přelijte v hrnečku horkou vodou tak, aby byly kompletně potopené. Použít můžete i jakýkoliv horký alkohol, velmi dobře se hodí například rum. Bagetu nakrájejte na stejné, zhruba 1 centimetr široké plátky a důkladně ji rozložte na plech.

Nyní si připravíte glazuru na pečivo. Zbylé máslo (cca 60 gramů) rozpusťte v kastrůlku s cukrem. Pokud nemáte třtinový, můžete použít obyčejný, ale výsledek nebude mít tak zajímavou chuť. Ještě horkou glazurou potřete pečivo, nejlépe to jde silikonovou mašlovačkou. Dejte si záležet, protože tento krok ovlivní další vývoj receptu. Čím více nepotřených míst necháte, tím více se žemlovka rozmočí. Glazovanou veku zapečte v troubě po dobu cca 6 minut.

Mezitím si oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké dílky. Polotučné mléko, smetanu ke šlehání a vejce společně rozšlehejte ve vysokém hrnku a přidejte skořici, citrónovou kůru, zbylý cukr a sůl. Sůl pomůže podtrhnout sladkou chuť žemlovky.

Vezměte vhodnou hlubokou formu (nejlépe skleněný nebo teflonový pekáček) a opět ji vymažte máslem. Glazovanou bagetou co nejpečlivěji vyložte dno pekáčku. Pokud vám někde zůstanou mezery, vyplňte je menšími kousky pečiva. Na vrstvu baget nasypte zhruba stejně velkou vrstvu nakrájených jablek a opět přiklopte pečivem (nyní už mezery tak pečlivě vyplňovat nemusíte). Pokračujte, dokud vám nějaké ingredience zbývají.

Vše zalijte připravenou vaječno-smetanovou směsí a na závěr posypte rozinkami. Ty předtím co nejlépe sceďte. Žemlovku nechte zapéct, trvá to asi 30-40 minut. Jestli je hotová poznáte podle špejle zapíchnuté doprostřed. Lépe vám male napoví průhledný pekáček, díky kterému uvidíte případnou volnou tekutinu (signál, že máte ještě péci). Žemlovku servírujte ihned, ale zbytek můžete později bez obav ohřát. Jen dejte pozor, abyste ji v troubě nepřesušili.

Zanechte odpověď