Žemlovka s tvarohem a jablky

Jídelníček našich předků byla připravována jídla prostá, s využitím nenáročných surovin, především darů zahrad a sadů. Určitou variantou byly tak zvané „báby“, z nichž se dodnes největší oblibě těší nám známé ovocné nebo tvarohové „semlbáby“, tedy žemlovky. Jejich výhodou navíc je, že na přípravu lze zužitkovat nejenom starší pečivo, ale i jablíčka nebo hrušky, které již nejsou tak pěkné. Nabízíme několik receptů na přípravu  semlbáby (zemlbáby) – žemlovky, a to s jablky nebo s tvarohem.

Žemlovky s jablky nebo s tvarohem

Jablková žemlovka

  • 1 starší veka, 500 g jablek (ale i hrušek), 100 g rostlinného másla, mléko podle potřeby, 2 lžíce strouhanky, vanilkový cukr, 2 vejce.
    Příprava: Ve 1/4 litru mléka rozšleháme vejce a vanilkový cukr. Do této směsi namáčíme plátky žemlí a skládáme do vymaštěného, strouhankou vysypaného pekáčku. Na vrstvu žemlí rovnáme vždy vrstvu plátků oloupaných hrušek. Poslední vrstvu žemlí pokropíme zbytkem mléka a poklademe plátky rostlinného másla. Pečeme v troubě dorůžova.

Žebrácká žemlovka

  • Asi 500 g staršího chleba nastrouháme a vsypeme do máslem vymazané ohnivzdorné mísy nebo pekáčku, poklademe plátky oloupaných jablek (na uvedené množství chleba asi 250 g, tedy v poměru 2 : 1), podle kyselosti jablek osladíme a okořeníme mletou skořicí. Vrstvy chleba a jablek střídáme, poslední by měla být chlebová. Poklademe ji plátky másla a ve středně vyhřáté troubě zapečeme nejméně 30 minut. Můžeme ji servírovat nejenom teplou, ale i studenou.

Semlbába ze starší vánočky

  • 1 středně velká vánočka, 1/2 l mléka, vanilkový cukr,  rozinky, 4 až 5 středně velkých jablek, máslo, 1 až 2 vejce, citron.
    Příprava: Na plátky nakrájenou vánočku namočíme do mírně oslazeného mléka (1,5 dl). Vymažeme ohnivzdornou misku máslem a polovinu plátků vánočky rozdělíme na dno. Na ni rozprostřeme oloupané, jádřinců zbavené, na plátky nakrájené a citronovou šťávou pokapané hrušky. Na vrch dáme rozinky, skořici a zbytek cukru. Přiklopíme druhou polovinou vánočky a zalijeme zbytkem mléka, ve kterém jsme rozšlehali dvě vejce. Pečeme dozlatova v předem vyhřáté troubě.

Žemlovka s jablíčky

  • 8 rohlíků nebo housek, 3/4 litru mléka, 500 g jablek, rozinky, skořici, 50 g krystalového cukru, 3 vejce, 50 g másla.
    Příprava: Rohlíky nakrájíme na kolečka, oloupaná jablka na slabší plátky. Pekáček vymažeme tukem a střídavě plníme vrstvami rohlíků máčených v mléce a jablek posypaných cukrem se skořicí a rozinkami. Poslední vrstvou jsou rohlíky. Zalijeme je zbytkem mléka rozkvedlaným s vejci a lžící cukru a povrch pokropíme rozpuštěným máslem. Do žemlovky můžeme přidat měkký tvaroh. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Podáváme teplé, můžeme sypat práškovým cukrem a pokropit rozpuštěným máslem. Žemlovka nejlépe chutná teplá.

Žemlovka s tvarohem

  • 1 veka, 10 dkg másla, 3 lžíce cukru, l netučný tvaroh, rozinky, 4 jablka nebo jakýkoli ovocný kompot, l vejce, 2 dcl mléka.
    Příprava: Veku nakrájíme na plátky a pokládáme ji ve vrstvách do vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče. Vrstvu těchto plátků zakapeme rozpuštěným máslem, poklademe oloupanými, na kolečka nakrájenými jablky (můžeme použít jakýkoli okapaný kompot), posypeme lžící cukru, potřeme tvarohem a posypeme rozinkami. Poslední vrstvu pokryjeme plátky veky a zalijeme vejcem rozšlehaným v mléce. Pečeme do růžova.

Třešňová žemlovka s tvarohem

  • Starší veka, 250 g tvarohu, 500 g třešní (kompotované i čerstvé), 1 vejce, mléko a cukr dle potřeby, 2 lžíce másla.
    Příprava: Tvaroh rozmícháme s cukrem, lžicí mléka a vypeckovanými třešněmi. Pekáček vymažeme máslem a vrstvíme plátky veky omočené v mléce střídavě s třešňovým tvarohem. Vrchní vrstvu plátků veky poklademe lístky másla a zapékáme v troubě. Když začne růžovět, zalijeme trochou mléka, ve kterém jsme rozšlehali vejce a dopečeme dozlatova.

Zanechte odpověď