Je téměř neuvěřitelné, jaké zdravotní účinky se kurkumě přisuzují. Když přímo neléčí, tak alespoň prospívá nebo slouží k prevenci onemocnění. Proto je v Indii je kurkuma nazývána „zlatou bohyní“. Ani současné poznatky léčivé účinky nepopírají, právě naopak – ještě rozšiřují oblasti, v nichž kurkuma může pomáhat.
Zlatá bohyně, žlutý zázvor, indický šafrán
Kurkuma pochází z jihovýchodní Asie. Někdy se jí říká žlutý zázvor nebo indický šafrán.
- První pojmenování připomíná, že pochází z rostliny zázvoru příbuzné,
- druhý připomíná její schopnost barvit do žluta, tak jako šafrán.
Kurkuma se prodává buď jako jemný žlutý prášek, nebo méně často v podobě nemletých celých oddenků. Má lehce nakyslou, příjemně hořkosladkou chuť a jemnou vůni. Kurkuma se hodně používá zejména v ve své domovině, a to nejen jako koření a potravinářské barvivo, ale i léčivá droga. Má široké spektrum zdravotních účinků. Především se jí připisuje:
- Zvyšování odolnosti organismu a jeho regenerace. Zlepšuje tvorbu tkání a tím „omlazuje“. Přispívá dlouhověkosti.
- Pozitivně působí na zažívání. Strava kořeněná kurkumou je lépe stravitelná a živiny v ní obsažené se lépe vstřebávají do těla.
- Kurkuma eliminuje toxiny v potravinách.
- Podporuje tvorbu žluči a posiluje činnost jater.
- Má antibakteriální účinky.
- Ničí parazity v lidském těle.
- Pozitivně ovlivňuje srdeční činnost, a to i jako preventivní prostředek proti vzniku srdečních onemocnění.
- Snižuje hladinu škodlivého cholesterolu v krvi.
- Pozitivně působí na lidskou psychiku a zmírňuje úzkosti, deprese (přírodní antidepresivum).
- Je doporučována pro starší lidi, protože oživuje činnost mozkových buněk.
- Doporučuje se při gynekologických obtížích.
- Kurkuma se často používá k různým detoxikačním kúrám.
Další účinky připisované kurkumě
- Při vnějším použitím napomáhá hojení –použije se přímo na ránu, má svíravé účinky.
- Urychluje hojení pooperačních ran a minimalizuje vznik velkých jizev.
- Regeneruje a čistí pokožku, napomáhá od kožních problémů. Při omývání obličeje odvarem z kurkumy je vláčná a má pleť zlatavý nádech. Používá se při plísňových onemocněních kůže. Dobrých výsledků se dosahuje při léčbě kožních ekzémů za použití kurkumy.
- Kurkuma se rovněž používá jako přírodní analgetikum, tiší bolesti.
- Požívání kurkumy působí jako prevence vzniku bakteriálních nemocí.
- Kurkuma může zlepšit zdravotní stav při autoimunitních onemocněních, zejména při cukrovce.
- Bylo prokázáno, že je silným antioxidantem a naděje se do kurkumy vkládá i v oblasti onkologických chorob.
Zlaté mléko z kurkumy
Velmi populární a po celém světe rozšířenou formou užití kurkumy je tak zvané zlaté mléko. Návody na jeho přípravu jsou vesměs stejné.
Zlaté mléko podle televizního Herbáře
- 1 hrnek mléka (živočišného nebo jiného rostlinného), 1 lžíce medu, 1 lžička másla, 1/2 lžičky skořice, 2 polévkové lžíce čerstvé kurkumy nebo 1 lžička mleté sušené, špetka cayennského nebo černého pepře.
Příprava: Mléko s kořením je třeba zahřát společně s máslem a kořením, a pak přivést k varu. Pak se směs odstaví, nechá trochu zchladnout. Nakonec se přimíchá med, aby nebyl vystaven vysoké teplotě. Do hrnku nebo sklenice se nalévá přes sítko.
Zlaté mléko podle ajurvédy
- 1 hrnek plnotučného laktózového mléka (například kravského), 1 lžička mleté kurkumy, med nebo přírodní cukr podle zvyklosti, špetka černého pepře, trocha přepuštěného másla.
Příprava: Na nízkém až středním plameni přivedeme mléko k varu. Přidáme ostatní ingredience kromě sladidla. Necháme několik minut probublávat a občas zamícháme. Vypneme plotnu a necháme směs vychladnout do bodu, kdy bude příjemně teplá pro konzumaci.
Přidáme sladidlo a servírujeme ještě teplé.
Zlaté kokosové mléko
- 1 hrnek neslazeného bezlaktózového mléka (kokosového, sójového nebo mandlového) a 1 kousek celé skořice (asi 7 cm dlouhý), 2,5 cm kořen kurkumy nebo ½ lžičky mleté kurkumy, 2,5 cm kořene zázvoru, 1 lžíce medu, 1 lžíce panenského kokosového oleje, ¼ lžičky celého pepře, mletá skořice.
Příprava: Metličkou smícháme v hrnci kokosové mléko, celou skořici, kurkumu (používáme-li kořen, neloupeme ho a nakrájíme na tenké plátky), zázvor (čerstvý zpracujeme stejně jako kořen kurkumy), med, kokosový olej, pepř a hrnek vody. Na nízkém plameni přivedeme k varu. Snížíme plamen a necháme probublávat asi 10 minut.
Přecedíme přes jemné síto a ještě teplé servírujeme se špetkou skořice. Skladujeme nejdéle pět dní v uzavřené nádobě.
Zlaté mléko z kurkumové pasty
- 1 hrnek kokosového mléka (můžete použít i kravské mléko nebo mandlové, sojové), 1 lžička kokosového oleje, 1/4 lžičky kurkumové pasty, med.
Příprava: V menším hrnci smíchejte všechny přísady (kromě medu) a na mírném ohni za stálého míchání přiveďte k varu. Potom nechte mléko částečně zchladnout a na závěr přidejte med.
Foto: pixabay.com