Na pultech obchodů je dnes běžně k dostání exotické ovoce pěstované v tropických a subtropických oblastech. Některé druhy už nám jsou celkem blízké, u jiných bychom ještě stále tápali nad způsobem jeho konzumace a leckdy i nad samotným názvem.
Posílení zdraví i neobvyklé zpestření
Zřejmě není nutné zmiňovat, že veškeré druhy tropického ovoce posílí naše zdraví, dodají nám vitamíny a mnoho dalších potřebných látek. Zároveň mohou být ideálním zpestřením jídelníčku nebo způsobem, jak na konzumaci ovoce nalákat děti.
Nad způsobem konzumace banánů, ananasu, melounu nebo citrusů se dnes zřejmě nikdo nepozastaví. Kupujeme je poměrně často a v našem jídelníčku nejsou výraznou raritou. Pak je ale stále ovoce, u kterého můžeme váhat, o co se jedná a jak ho jíst. Zmiňte tedy některé z druhů, u nichž bychom si nemuseli být jisti, co si s nimi na stole počít.
Kaki
Lesklé oranžové plody kaki nám mohou připomínat rajče nebo broskev. Konzumují se nejčastěji čerstvé, stačí je oloupat a nakrájet. Plod nemá uvnitř pecku a jeho konzumace je opravdu snadná. Navíc vás okouzlí sladká chuť. Pokud byste z něj chtěli něco připravit, můžete si udělat marmeládu nebo ho využít do salátu.
Durian
Vzhledem vás toto ovoce asi úplně nenadchne. Vypadá jako větší oválná a ostnatá hruška. Navíc má dost zvláštní zápach. V Asii je ale durian označován za krále ovoce. I přes ne příliš lákavou vůni má jeho dužina velmi příjemnou chuť, která může připomínat vanilku.
Jackfruit
U nás můžete běžně zaslechnout označení chlebovník. Nejčastěji zakoupíte už vyloupané kousky dužiny obalující semena. Chutí může připomínat fíky. Chlebovník se může jíst čerstvý, hodí se do salátů, lze ho ale i vařit nebo péct. Semena se konzumují pražená.
Liči
Jedná se o oválné plody s červenou drsnou slupkou na povrchu. Uvnitř se ukrývá měkká bílá dužina sladké a jemné chuti. Je nutné vyndat z ovoce pecku. Liči se používá k ozdobení dezertů, může být ale i součástí masitých pokrmů. Hodí se do salátů a koktejlů.
Granátové jablko
Plody jsou kryté tvrdou slupkou, pod níž se ukrývají pouzdra se semeny. Jablko stačí rozkrojit a semena vybírat lžičkou. Můžeme je pak využít ve studené i teplé kuchyni. Hodí se do ovocných salátů, ale i ke grilovanému masu. Ze šťávy tohoto ovoce se připravují koktejly a džusy.
Karambola
Jedná se o pěti nebo šesticípé plody se zelenou, žlutou či oranžovou slupkou. Před konzumací je nutné odstranit tvrdá hnědá žebra. Plody je pak možné nakrájet na plátky ve tvaru hvězdiček. Vypadají velmi hezky jako součást salátu nebo ovocné mísy.