Zpracování červené řepy

Jako všechny okopaniny se červená řepa v našem zeměpisném pásmu sklízí od konce léta do zámrazu. V tu dobu mají hospodyně hodně neodkladné práce se zpracováním ovoce a zeleniny, které rychle podléhají zkáze. To není případ červené řepy. Sklizená červená řepa vydrží. Při špatném uskladnění nějaký ten týden, při dobrém uskladnění až několik měsíců. Krom toho lze červenou řepu na různé způsoby konzervovat.

Užitečné prolínání národních kuchyní

Někdy se mluví o tom, že červená řepa slaví v české kuchyni svůj  „comeback“. Možná by bylo přesnější říkat, že „v české kuchyni vzrostla obliba červené řepy“. Protože červená řepa se v Česku jedla vždy, jenom méně – a v menší škále úprav, než je tomu v současné době. K žádnému dočasnému útlumu nedošlo, aby se dalo uvažovat o „návratu“.  U nás se hlavně pěstovala:

  • krmná řepa (to byla ta velká, převeliká z pohádky),
  • dále řepa cukrová (cukrovka, základní surovina pro výrobu cukru),
  • vodnice a tuřín (střídavě jako lidská zelenina a krmivo).

Červená řepa se pěstovala také, ale ne coby zemědělský/“polnohospodářský“ produkt, ale jako zahradnický a zahrádkářský výpěstek. Konzumovala se vařená a naložená ve sladkokyselém nálevu nebo se z ní připravovaly polévky, jejichž receptury k nám pronikly z Polska nebo ze zemí bývalého Sovětského svazu.

První dekády nového milénia a zvýšený zájem o „zdravé“ stravování přinesly do Česka další zahraniční vzory úpravy a konzumace červené řepy. Její obliba značně stoupla. Na zvýšený zájem reagoval i trh:

  1. Zatímco před časem byl nákup bulev červené řepy téměř utopií a červenou řepu si mohl naložit jedině ten, kdo si ji sám vypěstoval,
  2. v současné době se jedná o komoditu běžnou, dostupnou někdy až do konce léta následujícího roku. Bulvy jsou sice tou dobou již více či méně vyschlé, ale jinak zdravé.

Zpracování červené řepy

Kupovat červenou řepu ve velkém do zásoby se příliš nevyplatí. Snad jedině tehdy, když dostaneme nabídku od nějakého pěstitele, který má přebytek a nabízí červenou řepu za výhodnou cenu.

O uskladnění a zpracování červené řepy se musí uvažovat, když jsme sami jejími pěstiteli a nechceme, aby plodina přišla na zmar. O trvanlivosti červené řepy rozhodují dva faktory:

  1. doba sklizně
  2. a kvalita sklepu.

Červenou řepu je třeba sklidit v její plné zralosti, ale před příchodem prvních mrazů. Namrzlou řepu je třeba spotřebovat hned – snést, naložit, zamrazit.

Uskladnění červené řepy ve sklepě

  • Včas vytaženou červenou řepu obereme od zbytků země (rukavicemi) a ručně odkroutíme chrást tak, by zůstalo zachované „srdíčko“ středových lístků. Takto připravené bulvy uložíme do pískového základu stejně jako kořenovou zeleninu.
    Uskladníme v tmavém, chladném a vlhkém sklepě. Teplý a suchý„sklep“ v paneláku není vhodný.
    V písku uloženou červenou řepu je třeba kontrolovat, nahnilé bulvy hned vyhodit.
    Říká se, že uskladněním se zvyšuje množství obsažených vitaminů. Zda to není jen tím, že řepa přeci jenom vysychá, a tak je její vnitřní prostředí koncentrovanější, to se neuvádí.

Zavařování červené řepy

  • Obvyklým způsobem zpracování červené řepy je její nakládání do sladkokyselého nálevu.
    Lák se dost často koření fenyklem nebo anýzem. Tento způsob se ale nehodí tehdy, jestliže hodláme zavřenou červenou řepu použít na přípravu různých borščů. Proto je vhodné část řepy zavařit jen na sladko kyselo a označit na etiketu sklenice, že se jedná o polotovar na boršč.

Mražení červené řepy

  • Opranou červenou řepu vaříme asi 45 minut. Vychladlou oloupeme a nastrouháme přes velká očka struhadla nebo nakrájíme ozdobným nožem na kostičky.
    Rozdělíme na upotřebitelné porce do mikrotenových sáčků.
    Zmrazená červená řepa vydrží až tři měsíce a používáme do salátů i do polévek.

Foto: Pixabay.com

Zanechte odpověď